هفت آبشار تیرکن: الماس نهفته در قلب طبیعت مازندران
هفت آبشار تیرکن، یکی از شگفتانگیزترین و بکرترین جاذبههای طبیعی استان مازندران است که در قلب جنگلهای هیرکانی چند میلیون ساله قرار گرفته است. این مجموعه بینظیر شامل هفت آبشار زیبا است و به همین دلیل با نام هفت آبشار شناخته میشود. این هفت آبشار چشمنواز در آغوش جنگلهای سربهفلککشیده لفور که تنها بخش کوچکی از جنگلهای هیرکانی است، جا خوش کردهاند. گفته میشود که این آبشارها حدود ۴۰ میلیون سال قدمت دارند و گردشگران و عاشقان طبیعت را بهسوی خود میکشانند. لازم به ذکر است که با اقامت در کلبه عادل به دلیل فاصله بسیار کن میتوانید برای بازدید به این آبشار مراجعه کنید. برای داشتن سفری خاطرهانگیز به این آبشارهای زیبا در ادامه با ما همراه باشید.
موقعیت جغرافیایی هفت آبشار
هفت آبشار تیرکن در مرز بین شهرستانهای سوادکوه و بابل، ۴۲ کیلومتری جنوب بابل، ۳۵ کیلومتری غرب سوادکوه و ۵۱ کیلومتری جنوب غرب قائمشهر قرار گرفته است. روستای تیرکن از توابع دهستان درازکلا، نزدیکترین روستا به این آبشارهای بهشتی است. مسیر دسترسی به هفت آبشار از این روستا میگذرد. آبشارها حدود ۳ کیلومتر از روستا فاصله دارند.
پوشش گیاهی و جانوری منطقه
جنگلهای اطراف هفت آبشار تیرکن بخشی از جنگلهای هیرکانی هستند که قدمتی چند میلیونساله دارند و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. پوشش گیاهی این منطقه از درختان گوناگونی نظیر ازگل، افرا، توسکا، ممرز، کهلو، انجیلی و شیردار تشکیل شده است. همچنین مراتع چشمنواز اطراف آبشارها با نام «کالبکوشت» شناخته شده است. از گونههای جانوری موجود در منطقه میتوان به روباه، شغال، گرگ، خرس قهوهای، سمور، پلنگ، سمندر تاجدار و شوکا اشاره کرد.

توجه داشته باشید که جنگلها خانه این حیوانات بوده و ما مهمان آنها هستیم. پس در حفظ محیطزیست کوشا باشید و زبالههای خود را با خود برگردانید. همچنین از ترساندن حیوانات و آسیب به جنگلها بهطورجدی خودداری کنید.
مسیر دسترسی به آبشارها
کوتاهترین مسیر از تهران جاده فیروزکوه است که پس از رسیدن به سوادکوه و روستای شیرگاه، در دوراهی قائمشهر و بابل، مسیر بابل را پیش بگیرید. پس از طیکردن حدود ۱۷ کیلومتر به جاده فرعی درازکلا میرسید و پس از طی مسیر ۲۰ کیلومتری در این جاده فرعی به روستای تیرکن خواهید رسید.
اگر از سمت شرق و شمال شرق کشور حرکت میکنید باید به ساری و سپس به قائمشهر رفته، در جنوب غربی قائمشهر جاده خطیرکلا و سپس فرعی درازکلا شما را به روستای تیرکن میرساند. اگر از شهرهای شمال غربی کشور حرکت میکنید باید به سمت رشت بروید. جاده ساحلی را تا محمودآباد ادامه دهید و به بابل برسید. جاده جنگافروز در جنوب بابل شما را به دوراهی درازکلا و سپس روستای تیرکن میرساند. اگر از اهالی غرب و جنوب کشور هستید باید مسیر تهران و جاده فیروزکوه را در پیش بگیرید.
برای رسیدن به این آبشارها از کلبه عادل باید با کمک یک بلد محلی این مسیر را طی کنید، کفش مناسب و لوازم موردنیاز برای یک پیادهروی جذاب در دل طبیعت را برداشته و پیمایش مسیر را آغاز کنید. این هفت آبشار در مسیری ۳ کیلومتری در دل جنگلها واقع شدهاند که برای رسیدن به اولین آبشار باید مسیری سرپایینی را طی کنید. بعد از حدود ۲ ساعت طیکردن مسیر جنگلی و هیجانانگیز صدای آبشارها به گوشتان خواهد رسید و هرچه پیش روید آبشارهای بعدی را خواهید دید.
هر یک از این هفت آبشار ارتفاع و زیبایی خاص خود را دارد. ارتفاع بلندترین آبشار حدود ۹ متر است. پس از دیدن آبشار اول، بدون ردشدن از رودخانه دوراهی قبل از آبشار اول را به سمت چپ ادامه دهید تا مسیری به نسبت سادهتر را برای دیدن شش آبشار دیگر طی کنید. اگرچه ممکن است مسیر دسترسی به آبشارها کمی چالشبرانگیز باشد، اما زیباییهای مسیر و مناظر اطراف، هر لحظه از این پیادهروی را به تجربهای خاص تبدیل میکند.
کجا اقامت کنیم؟
از آنجاییکه امکانات رفاهی، گردشگری و اقامتی خاصی در منطقه هفت آبشار تیرکن وجود ندارد، بهتر است در روستای تیرکن اقامت داشته باشید. کلبه عادل در روستای تیرکن قرار گرفته و دسترسی آسانی به هفت آبشار دارد. همچنین با طراحی ساده و روستایی خود، محلی فوقالعاده برای تجربه زندگی در دل طبیعت و آشنایی با فرهنگ محلی منطقه است. این کلبه با قرارگرفتن در قلب جنگلهای هیرکانی میتواند یکی از مقاصد محبوب برای گردشگران و طبیعتگردهایی باشد که به اقامت در مکانهای بکر علاقهمند هستند.
امکانات رفاهی موجود در منطقه آبشارها
باید بگوییم که خوشبختانه منطقه آبشارهای هفتگانه تیرکن هنوز دستخوش تغییرات انسانی نشده و بکر باقیمانده است؛ بنابراین امکانات رفاهی خاصی در منطقه وجود ندارد. روستای تیرکن آخرین نقطه برای فراهمکردن لوازم موردنیاز بهخصوص مواد غذایی است. باتوجه به مدت زمان نسبتاً طولانی پیمایش و سربالایی بودن مسیر در زمان برگشت، پیشنهاد میشود به میزان کافی آب و یک وعدهغذایی کامل به همراه داشته باشید.

چه زمانی برای سفر به آبشارهای هفتگانه مناسب است؟
بدون شک در سفر به جنگلهای اعجابانگیز شمال کشور هر فصل زیباییهای خاص خود را به همراه دارد. از لحاظ آبوهوایی بهترین زمان برای سفر به هفت آبشار تیرکن بهار و تابستان است. در فصل بهار و خصوصاً اردیبهشتماه طبیعت منطقه در اوج زیبایی خود قرار دارد. گلهای وحشی، درختان تازه روییده و هوای خنک بهاری، بازدید از هفت آبشار را به تجربهای لذتبخش تبدیل میکند. در تابستان هرچند که هوا شرجی است؛ اما لذت آبتنی در حوضچههای پایین آبشارهای خنک، گرمای تابستان را جبران کرده و سفرتان را به خاطرهای فراموشنشدنی تبدیل میکند. البته شلوغی و ازدحام جمعیت را در این دو فصل زیاد خواهد بود.
اگر توان تحمل هوای سرد را دارید، پاییز هزار رنگ و پر آب را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید. در این فصل آبشارها بسیار خلوتتر هستند، اما توجه داشته باشید به دلیل بارش فراوان باران جادهها و مسیرهای پیمایش لغزنده و گلی خواهد بود. در زمستان به دلیل سرما و بارش برف دسترسی به منطقه بسیار سخت میشود، بااینحال گاهی انتخاب طبیعتگردان حرفهای سفر در زمستان است.